ZAPEČENÁ POLENTA SE ZELENINOU A SOJOVÝM MASEM

100% vegan.
150 g sojového granulátu 15 minut povaříme v zeleninovém vývaru, slijeme a necháme okapat v cedníku. Přivedeme k varu 1 l osolené vody a tenkým pramínkem do ní postupně a za stálého míchání vsypeme 300 g kukuřičné mouky. Ztlumíme plamen na minimum a zakryté necháme deset minut vařit. Potom polentu rozprostřeme na pečicí papír ve studené vodě namočenou stěrkou na plát vysoký asi 1,5 cm. Necháme vychladnout.
Na třech lžících olivového oleje osmahneme dvě cibule a čtyři stroužky česneku najemno nasekané, přidáme 200 g mrkve nakrájené na drobné kostičky a 200 g nakrájeného řapíkatého celeru. Chvíli opékáme a přidáme uvařený sojový granulát. Společně ještě mícháme asi pět minut a pak přidáme konzervu rajčat i se šťávou, 120 ml červeného vína, půl lžičky tymiánu, 1 drcenou chilli papričku, osolíme a odkryté dusíme 15 minut.
Polentu nakrájíme na proužky a vyložíme jimi vymaštěnou zapékací misku. Na polentu navrstvíme zeleninovou směs, znovu polentu atd.. Vrchní vrstva je z polenty. Pokapeme dvěma lžícemi olivového oleje a zapečeme na 200 stupňů asi 30 – 40 minut dozlatova. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat