ČERVENÁ ČOČKA SE ZELENINOU A PLACKAMI

Vynikající oběd pro milovníky indických vůní a chutí, já se oblizovala až za ušima smile emoticon
500 g červené čočky vaříme 10 minut, potom slijeme a necháme okapat. V hluboké pánvi necháme rozehřát tři lžíce oleje, přidáme tři velké cibule nakrájené na půlměsíčky, lžíci třtinového cukru a necháme zkaramelizovat. Okořeníme lžičkou tlučeného koriandru, lžičkou římského kmínu a lžičkou garam masaly. Necháme rozvonět a vložíme 250 g pokrájených rajčat (já měla svoje droboučká divoká rajčátka zamražená z léta) a dusíme 15 minut, přidáme uvařenou čočku a prohřejeme. Osolíme a okyselíme citrónovou šťávou.
Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou cibuli, kousek najemno posekaného zázvoru a pět stroužků na plátky nakrájeného česneku, přidáme dvě červené řepy, jedno jablko a půl kila mrkve nakrájené na hranolky a několik minut společně opékáme. Přidáme hrst hrozinek, okořeníme lžičkou ostrého kari koření, půl lžičkou skořice, podlijeme trochou vody, osolíme a dusíme do poloměkka. Hotovou zeleninu ochutíme citrónovou šťávou.
Hladkou mouku vysypeme na vál (já to dělala od oka, ale použila jsem přibližně půl kila mouky), osolíme a po částech zapracováváme tolik vody, aby vzniklo hladké, tak akorát tuhé těsto, které necháme pod mísou na vále minimálně hodinu odpočinout. Ukrajujeme kousky a ty rozvalujeme na tenké placičky, opékáme přímo na tále kamen nebo na suché pánvi.



více ZDE

2 komentáře: