ŠTĚDRÁK A SLUNEČNÍ KOLÁČKY

Tentokrát v čistě rostlinné verzi. Na chuti mu to skutečně nic neubralo Emotikona smile Krásný Štědrý den vám všem!
V míse promícháme 400 g polohrubé bílé mouky, 100 g celozrnné špaldové mouky, špetku soli, 50 g cukru a 5 g instantního droždí. 2 - 3 banány (podle velikosti) rozmixujeme se 40 ml oleje a 150 ml teplé vody a vmícháme je do těsta. Dobře zpracujeme hladké, nelepivé těsto, poprášíme je moukou a necháme pod ubrouskem v teple vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, z nichž jednu znovu rozdělíme, tentokrát na 4 stejné díly. Z každého dílu vyválíme kulatou placku o rozměru dortové formy. První dáme do vymaštěné formy a potřeme ji makovou náplní: umeleme 200 g máku, smícháme s citrónovou kůrou, 50 g sušených brusinek a 60 g rapadury (nebo cukru) a zalijeme 70 ml vroucího rostlinného mléka. Necháme půl hodiny odstát. Druhou placku potřeme ořechovou náplní: umeleme 200 g vlašských ořechů, promícháme s mletou vanilkou a 60 g rapadury a zalijeme 50 ml vroucího rostlinného mléka, opět necháme odstát. Třetí placku potřeme povidly a čtvrtou 200 g silken tofu, dohladka rozmixovaného se 60 g rýžového sirupu a šťávou z půlky citrónu a smíchaného se 30 g hrozinek.
Z druhé poloviny těsta odkrojíme potřebný kousek a vyválíme z něho tenkého hada na vytvoření mřížky. Mřížku potřeme rostlinným mlékem a koláč pečeme při 180 stupních asi 45 – 60 minut.
Ze zbytku těsta uděláme drobné koláčky, které potřeme rostlinným mlékem a plníme zbylými náplněmi. Mělo by jich být tolik, kolik je stolovníků u štědrovečerního stolu plus jeden navíc pro duše předků.



1 komentář:

  1. Letos jsem ho měla v plánu... rodina bohužel nemusí povidla, a v takto ochuzené verzi se mi nechtělo... je tak nádherný...

    OdpovědětVymazat